Monday, 29 October 2012

သင္႔အတြက္အေကာင္ဆံုးအစားအေသာက္ ၄၀ .....

အစားအေသာက္ေတြ မ်ားလာေသာ အခ်ိန္အခါတြင္္ ကၽြန္ေတာ္တို႔သည္
အေကာင္းဆံုးေတြကို သိထားမွ ေတာ္ရံုၾကမည္။
ျဖစ္ႏိုင္လွ်င္ ထိုအေကာင္းဆံုးေတြထဲကပင္ လွည့္ပတ္စားသင့္သည္။
အေကာင္းဆံုး အစားအေသာက္ေတြ ဘာေတြလဲ။
ၾကည့္ၾကရေအာင္ -
ေရာင္ရမ္းမႈကို တိုက္ခိုက္သူမ်ား
ေရာင္ရမ္းျခင္းဆို၍ တံေတာင္ဆစ္ေရာင္တာေလာက္ကိုသာ ဆိုလိုျခင္းမဟုတ္။ Harvard School of Public Health မွ
ေလ့လာမႈတစ္ခုတြင္ ဘယ္လိုေရာင္ရမ္းမႈမဆို ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခႏွင့္ ဆက္စပ္လွ်က္ရိွေၾကာင္းေတြ႔ရသည္။ ေအာက္ပါ
အစားအစာမ်ားကို အသင့္ျပင္ထားပါ။ ဒါမွသာ ကၽြန္ေတာ္တို႔ က်န္းမာေရးၾကီး ေရာင္ရမ္း မေနမွာျဖစ္၏။

၁။ ဂ်ဳံ၊ စပါး
ဂ်ဳံယာဂု၊ ထမင္း၊ ဆန္လံုးညိဳ၊ ဘာလီ၊ ဂ်ဳံမႈန္႔ စသည့္ ကာဗိုဟိုက္ဒရိက္မ်ားသည္ ႏွလံုးကို သန္မာေစျပီး အူမၾကီးမ်ားကို
က်န္းမာေစလွ်က္က အေရာင္ရမ္းေနေသာ တစ္ရႈးမ်ားကို ျငိမ္သက္ေစသည့္ အားသာခ်က္လည္း ရိွေပသည္။

၂။ ေခ်ာကလတ္ (Dark chocolate)
သူ႔တြင္ပါ၀င္ေသာ flavonoids သည္ ေလျဖတ္ျခင္းကို ကာကြယ္ႏိုင္သည္။ သို႔ေသာ္ ၎တြင္ ျပႆနာက ကယ္လိုရီ
ေတြ မ်ားေနျခင္းျဖစ္သည္။ အမ်ားၾကီးစားလို႔ေတာ့မျဖစ္။ “တစ္ေန႔ကို ေခ်ာကလတ္ ဘားတိုေလး တစ္ေခ်ာင္းေလာက္
ဆို လံုေလာက္ပါျပီး” ကယ္လီဖိုးနီးယား တကၠသိုလ္ အာဟာရေဗဒဌာနမွ Susan Bowerman က ဆိုသည္။

၃။ နႏြင္း(စႏြမ္း)
နႏြင္းတြင္ ပါ၀င္ေသာ Curcumin သည္ စူးရွေသာ အရသာႏွင့္ အေရာင္ကို ေပးျပီး အလံုးအၾကိတ္မ်ားကို တားဆီး
ေသာ အရည္အခ်င္းရိွသည္။ ကယ္လီဖိုးနီးယားတကၠသိုလ္တြင္ ၎သည္ အယ္လ္ဇိုင္းမား ေရာဂါဖြံျဖိဳးမႈကို ေနွာင္းေႏွး
ေစသည္ဟုလည္း ေတြ႔ခဲ့သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ကၽြန္ေတာ္တို႔ ပါပရာေၾကာ္ကို မေမ႔သင့္ပါ။

၄။ အဆီမ်ားေသာ ငါး
ငါးတြင္ ဦးေႏွာက္ကို ေရာင္ရမ္းျခင္းမွ ကာကြယ္သည့္ omega 3 fatty acids မ်ားႏွင့္ ျပည့္လွ်က္ရိွသည္။
“သို႔ေသာ္ ေမြးျမဴေရးငါးမ်ားကိုေတာ့ ေရွာင္ပါ။” Bowerman က ဆိုခဲ့သည္။ ”သူတို႔တြင္ မေကာင္းေသာ omega 6
fatty acids မ်ား ပါ၀င္တတ္သည္။”

၅။ ခ်ယ္ရီသီးမ်ား
ခ်ယ္ရီသီးမ်ားႏွင့္ လုပ္ထားေသာ မုန္႔မ်ားကို တစ္ခုစီ စားေနျခင္းသည္ ခ်ယ္ရီသီးမ်ားကို အေကာင္းဆံုးနည္းျဖင့္
စားသံုးေနျခင္းမဟုတ္။ US departement of Agriculture မွ ျပသည္မွာ တစ္ေန႔ကို ခ်ယ္ရီသီး ၄၅ လံုး စားသံုးျခင္း
သည္ အရြတ္ေရာင္ျခင္း၊ အရိုးေရာင္ျခင္းႏွင့္ ေဂါက္ေရာဂါျဖစ္ပြားမႈမ်ားကို ေလ်ာ့နည္းေစသည္ဟူ၍။

၆။ ပန္းသီး
အမ်ားသိၾကသည့္အတိုင္း ပန္းသီးသည္ အစြမ္းထက္၏။ တစ္ေန႔ကို ပန္းသီးတစ္လံုးစားျခင္းသည္ ကၽြႏူ္ပ္တို႔ကို
quercetin ဆိုသည့္ ဓာတ္မ်ားျဖင့္ ျဖည့္ဆည္းေပးထားသည္။ ၎သည္ ေရာင္ရမ္းမႈကို နည္းပါးေစသည္။ ဓာတ္
မတည့္မႈမ်ား၊ အယ္လ္ဇိုင္းမား၊ ပါကင္ဆန္ႏွင့္္ အဆုတ္ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားႏႈန္းကို ေလ်ာ့နည္းေစသည္။

၇။ သံလြင္ဆီ
ေစ်းသက္သာေသာ္လည္း အက်ဳိးအျမတ္က မနည္းပါ (စားသံုးဆီ အေနႏွင့္ သံလြင္ဆီကို ဆိုလိုျခင္းျဖစ္သည္)။
“fatty acidsႏွင့္ polyphenols တို႔သည္ ဆဲလ္မ်ားႏွင့္ အဆစ္မ်ားမွ ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့က်ေစသည္။” ဟု health
and fitness coach Lynn Grieger (lynngrieger.com) က ဆိုခဲ့သည္။ သုေတသနမ်ားတြင္ သံလြင္ဆီသည္ ေရာင္
ရမ္းမႈကို က်ေစရာတြင္ အကိုက္အခဲေပ်ာက္ေဆး၊ အေရာင္က်ေဆး ibuprofen နီးနီး အက်ဳိးသက္ေရာက္သည္ကို
ေတြ႔ခဲ့ၾကသည္။

၈။ မက္မြန္သီး
ေဆးကုမၸဏီမ်ားကေန ၎ကုိ ထုတ္ပိုးျပီး ေဆးအျဖစ္ေတာင္ ေရာင္းသင့္ေသာ အသီး ျဖစ္သည္။ သူတို႔သည္ ေသြး
တြင္း ကိုလက္စထေရာကို က်ေစျပီး ေသြးအခ်ဳိဓာတ္ကို ထိန္းညိွေပးသည္။ သူတို႔တြင္ ပါ၀င္ေသာ အမိုင္ႏိုအက္ဆစ္
သည္ တက္စထရိုစတီရုန္းဓာတ္ကိုလည္း တိုးျမင့္ေစသည္။ ”အခြံမခြာဘဲ စားပါ။ antioxidant (ကင္ဆာတိုက္ဖ်က္
ေသာ ဓာတ္) ပိုမိုရရိွမည္ျဖစ္သည္။” ဟု Bowerman က ဆိုခဲ့သည္။

၉။ ႏွမ္းေစ့
ငါးတစ္ေကာင္တည္းစားရမွာထက္ ပိုျပီး ေကာင္းေသာ အဆီဓာတ္မ်ားရလိုလွ်င္ ႏွမ္းမ်ားကေန ယူပါ။ “သူတို႔သည္
ကိုယ့္ ဦးေႏွာက္အတြက္ ေကာင္းေစျပီး ဆန္ဂ်ဳံမ်ားႏွင့္ ေရာလွ်င္ အရသာလည္း ေကာင္းေစသည္။” Andrew ကဆို
သည္။ တစ္ေန႔ကို ၁၀ ဂရမ္ေလာက္ေတာ့ ရေအာင္စားပါ။

၁၀။ နာနတ္သီး
ဗီတာမင္မ်ား၊ antioxidants မ်ားႏွင့္ အင္ဇိုင္းမ်ား ေပါင္းစပ္ပါ၀င္ထားေသာ ဤအသီးသည္ အစြမ္းထက္လွေသာ
အေရာင္က်ေဆးၾကီးျဖစ္သည္။ “သူတို႔သည္ အျမင္အာရံုခ်ဳိ႔ယြင္းျခင္း၊ အရိုးအဆစ္ေရာင္ရမ္းျခင္းႏွင့္ အူမၾကီး ကင္ဆာ
တို႔ကို ကာကြယ္ေပးသည္။” ဟု Greiger ကဆိုသည္။
အရိုးတည္ေဆာက္သူမ်ား
ကိုယ့္ အိုေဟာင္းလာျပီျဖစ္ေသာ အရိုးမ်ားသည္ အေတာ္ကို သံုးခဲ့ရျပီဟု ကၽြႏူ္ပ္တို႔ယူဆမိလွ်င္ ထိုအေတြးသည္
မွန္ေနသည္။ ဘယ္လ္ဂ်ီယမ္မွ Ghent University တြင္ လုပ္ခဲ့ေသာ ေလ့လာမႈတစ္ခုအရ ေယာက္်ားျဖစ္ေစ၊ မိန္းမ
ျဖစ္ေစ အသက္ၾကီးလာတာႏွင့္ အမွ် အရိုးမ်ား က်ဆံုးလာျပီး ဆတိုးႏႈန္းျဖင့္ အရိုးမ်ားသည္ ပ်င္းရိေလးတြဲ႔လာကာ
က်ဳိးလြယ္ ပဲ့လြယ္လာေၾကာင္းေတြ႔ရသည္။ ေအာက္ပါ အစားအစာမ်ားကို ကိုယ္ႏွင့္ မကြာ ထားပါ၊ စားပါ။

၁။ ကဏန္း(ပုဇြန္လံုး)
အခြံမာ၊ အရိုးမာၾကီးမ်ားႏွင့္ ဖံုးလႊမ္းထားေသာ ဤသတၱ၀ါသည္ ကၽြႏူ္ပ္တို႔၏ အရိုးတည္ေဆာက္ပံုကို ကူညီေပးႏိုင္
သည္မွာ ထူးဆန္းေနသည္။ သို႔ေသာ္ စိတ္ခ်ပါ။ အခြံၾကီးေတြေတာ့ စားဖို႔ မလိုပါ။ သူတို႔၏ အသားသည္ ဇင့္ဓာတ္ႏွင့္
ျပည့္၀ေနျပီး ကၽြႏူ္ပ္တို႔အတြက္ က်န္းမာေသာ အရိုးထုထည္ကို ျဖစ္ေပၚေစသည္။ တစ္ပတ္ကို ဂဏန္းလက္မ တစ္ခု
ေလာက္ေတာ့ စားပါ။

၂။ ဆီးသီးေျခာက္
ဇီးသီးေျခာက္တြင္ အဓိကပါ၀င္ေသာ copper ႏွင့္ boron သည္ အရိုးပြျခင္းကို အဓိကတိုက္ဖ်က္သူမ်ားျဖစ္သည္။
“သူတို႔တြင္ inulin ဟုဆိုေသာ အမွ်င္တစ္မ်ဳိးလည္း ပါ၀င္ေသးသည္။”Bowerman ကဆိုသည္။ “၎သည္ အရိုးမ်ား
ခိုင္မာေစရန္ ကယ္လ္စီယမ္ စုပ္ယူမႈကို မ်ားျပား ေကာင္းမြန္ေစသည္။”

၃။ မုန္ညွင္းရြက္
ထိုအပင္တြင္ အရိုးတည္ေဆာက္သည့္ ကယ္လ္စီယမ္၊ ဗီတာမင္ ေအႏွင့္ စီ၊ ေဖာ္လစ္အက္ဆစ္၊ သံဓာတ္၊ ဘီတာ
ကယ္ရိုတင္းႏွင့္ ပိုတက္စီယမ္ စသည္တို႔ ေပၚမ်ားစြာ ပါ၀င္သည္။

၄။ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း
ထိုအပင္တြင္ ပိုတက္စီယမ္၊ ေဖာ္စဖိုရက္စ္၊ မက္ဂနီစီယမ္၊ သံဓာတ္ႏွင့္ ဗီတာမင္စီတို႔ျဖင့္ ျပည့္၀ေနသည္။ ၎တို႔
အားလုံုးသည္ အရိုးစုၾကီး က်န္းမာသန္စြမ္းဖို႔အတြက္ မရိွမျဖစ္လိုအပ္ေသာ အာဟာရမ်ားပင္ျဖစ္သည္။ “တစ္ေန႔ကို
၂၀၀ ဂရမ္ေလာက္ဆို ထိေရာက္ျပီျဖစ္သည္။” ဟု Bowerman က ဆိုခဲ့သည္။

၅။ ငွက္ေပ်ာသီး
အရသာရိွေသာ ဤအသီးတြင္ ကိုယ့္အတြက္ တေန႔တာ လုိအပ္ေသာ (Recommended daily allowance) ပိုတက္
စီယမ္ဓာတ္ အလံုအေလာက္ပါသည္။ ထို ပိုတက္စီယမ္သည္ ကယ္လ္စီယမ္ဆုံးရံႈးမႈကို ကာကြယ္ေပးေသာ ဓာတ္ျဖစ္
သည္။ ”သူတို႔သည္ အာရံုေၾကာစနစ္ကို တိုးျမင့္ေစသည္။ ခုခံအားကို မ်ားျပားေစသည္။ ခႏၶာကိုယ္မွ ပရိုတိန္းမ်ားကို
ေကာင္းေကာင္း အသံုးခ်ေစသည္။” Cameron Diaz ႏွင့္ Lucy Liu(ရုပ္ရွင္ သရုပ္ေဆာင္မ်ား)၏ personal trainer
ျဖစ္သူ Teddy Bassက ေျပာသည္။

၆။ ကမာေကာင္ (မုတ္ေကာင္၊ ပင္လယ္စာ)
ကဏာန္းကဲ့သုိ႔ပင္ ကမာမ်ားတြင္ အရိုး၏ အေျခခံအုတ္ျမစ္ျဖစ္ေသာ collagen အတြက္ လုိအပ္သည့္ zinc မ်ား
ပါ၀င္သည္။ ”သို႔ေသာ္ ၎တို႔တြင္ ထပ္ေပါင္း အားသာခ်က္တစ္ခုသည္ တက္စထရိုစတီရုန္း ပမာဏကို မ်ားျပားေစျပီး
ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာကို ကာကြယ္ႏိုင္ျခင္းျဖစ္သည္။” ဟု Bass က ဆိုခဲ့သည္။ တစ္ပတ္ကို ႏွစ္ၾကိမ္ေလာက္ေတာ့
စားသင့္သည္။

၇။ ကီ၀ီ သီး
ငွက္ေပ်ာသီးကဲ့သို႔ပင္ ၎တို႔တြင္ အရိုးကာကြယ္သည့္ဓာတ္ ပိုတက္စီယမ္မ်ား ပါ၀င္သည္။ ”သူတို႔တြင္ ဗီတာမင္စီ
လည္း မ်ားျပားစြာ ပါ၀င္သလို lutein ဓာတ္လည္း ပါ၀င္သည္။ ၎ဓာတ္သည္ carotenoid တစ္မ်ဳိးျဖစ္ျပီး ႏွလံုး
ေရာဂါမ်ားကို ကာကြယ္ေပးသည္။” Bowerman ကဆိုသည္။ အခြံမႏႊာပါႏွင့္။ အခြံသည္ စားလို႔ရျပီး ၎ထဲတြင္
ထပ္ေဆာင္း အာဟာရဓာတ္မ်ား ပါ၀င္ေသးသည္။

၈။ ဟင္းႏုနယ္ရြက္
၎တြင္ ဗီတာမင္ ေက ပါ၀င္ျပီး အရိုးထုထည္ကို ခိုင္ခံ့ေကာင္းမြန္ေစသည္။ သူ႔တြင္ ကယ္လ္စီယမ္၊ ေဖာ္စဖို႔ရပ္စ္၊
ပိုတက္စီယမ္၊ ဇင့္ အျပင္ အသည္းကို ကာကြယ္ေပးသည့္ selenium လည္း ပါ၀င္သည္။

၉။ ၾကက္သြန္မိတ္
ရဂ္ဘီသည္ ေဘာလံုးကန္ျခင္းႏွင့္ ညီအကိုဆုိလွ်င္ ၾကက္သြန္မိတ္သည္လည္း ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီတို႔ႏွင့္
ညီအကိုျဖစ္လိမ့္မည္။ ၎တို႔သည္ ေဖာ္လစ္အက္ဆစ္တို႔ႏွင့္ ျပည့္၀ေနသည္။ ထိုဓာတ္သည္ ဗီတာမင္ဘီတစ္မ်ဳိးျဖစ္
ျပီး ေလ့့လာမႈမ်ားအရ အရိုးတည္ေဆာက္မႈကို အားနည္းေစေသာ homocystein ဆိုသည္ကို နည္းပါးေစသည္ဟု
ေတြ႔ရေပသည္။

၁၀။ ပဲပိုးတီ
၎ကိုစားျခင္းသည္ ကိုယ့္ကို ဟင္းသီးဟင္းရြက္၏ အႏွစ္သာရကို နားလည္ကၽြမ္းက်င္သူ တစ္ေယာက္ဟု ထင္ရွား
ေစရံုသာမက ထိုအမွ်င္ဓာတ္ေပါၾကြယ္၀ေသာ အပင္တြင္ တျခားတျခားေသာ ဟင္းရြက္မ်ားထက္ မဂၢနီစီယမ္၊
ပိုတက္စီယမ္ဓာတ္မ်ား ပိုမိုပါ၀င္သည္။
ၾကြက္သားထုတက္ေစသူမ်ား
ကၽြႏူ္ပ္တို႔ အသက္ ၅၀ ၀န္းက်င္ေရာက္သည္ ဆိုသည့္တိုင္ ကိုယ္ကာယခြန္အားသည္ အေရးၾကီးဆဲပင္ျဖစ္သည္။
ဆစ္ဒနီ တကၠသိုလ္သည္ ပိုသန္မာေသာ ေယာက္်ားမ်ားတြင္ စိတ္ဓာတ္က်ဆင္းျခင္းသည္ မသန္မာေသာ ပုဂၢိဳလ္မ်ား
ထက္ ၅၀%ေလ်ာ့နည္းသည္ကို ေတြ႔ရသည္။ အသက္ၾကီးလာေလေလ ၾကီးမားေသာ ၾကြက္သားထုထည္သည္ အဆီ
မ်ားကို ပိုလြယ္ကူစြာ ေခ်ဖ်က္ႏိုင္ေလျဖစ္ျပီး ကိုယ့္ကို ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာထိ သန္မာအားျပည့္ေနေစသည္။

၁။ ဘိန္းေစ့ (ဥပမာ စႏြင္းမကင္းေပၚ ျဖဴးတတ္ေသာ အေစ့ကို ဆိုလိုျခင္းျဖစ္သည္)
နာမည္မွားေခၚထားႏိုင္ေသာ ဤအေစ့တြင္ မရိွမျဖစ္ လိုအပ္ေသာ အမိုင္ႏိုအက္ဆစ္ အစံုပါ၀င္ေသာေၾကာင့္
၎သည္ ၾကြက္သားတည္ေဆာက္ႏိုင္ေသာ ပါ၀ါအစားအစာတစ္မ်ဳိး ျဖစ္သည္။

၂။ ျမက္စားထားေသာ အသား
တျခားအစာေတြ စားေသာ သတၱ၀ါမ်ားကို ေရွာင္ပါ။ ျမက္စားထားေသာ အသားမ်ားတြင္ ပါရိွသည့္ fatty acids
သည္ ပိုမို သန္႔စင္က်န္းမာေသာ omega 3 အမ်ဳိးအစားျဖစ္ျပီး သူတို႔တြင္ ကိုယ္ခႏၶာကို အသားတက္ေစျပီး အဆီက်
ေစႏိုင္ေသာ conjugated linoleic acids(CLA) လည္း ပါ၀င္သည္။

၃။ အဆီထုတ္ထားေသာ ဒိန္ခဲ(cheese)
မလိုင္ထုတ္ထားေသာ ဒိန္ခဲေပ်ာ့(cottage cheese)ႏွင့္လည္း အစားထိုးႏိုင္သည္။ ၎တြင္ အမိုင္ႏိုအက္ဆစ္မ်ား
မ်ားျပားစြာ ပါ၀င္သည္။ ၾကြက္သား ျပန္လည္အားျပည့္မႈကို လွ်င္ျမန္ေစသည္။

၄။ တို႔ဟူး
တို႔ဟူးတြင္ အမိုင္ႏိုအက္ဆစ္ အစအဆံုး အကုန္ပါရိွသည္။ ၎တြင္ ၾကြက္သား ျပန္လည္ျပဳျပင္မႈကို အားေပးသည့္
isoflavone လည္းပါ၀င္သည္။ “တစ္ပတ္ကို ၁၁၅ ဂရမ္ ႏွစ္ၾကိမ္ေလာက္စားပါ။” Precision Nutrition မွ သုေတသန
ဥကၠဌျဖစ္သူ Ryan Andrews က ေျပာသည္။

၅။ ပဲနီေလး
အဆီခ်ဖို႔အတြက္ ဟင္းရည္တစ္ခု အျဖစ္ လုပ္ေသာက္ႏိုင္ရံုမက “ဤပဲမ်ားတြင္ ပရိုတိန္း၊ ဗီတာမင္ဘီႏွင့္ ဇင့္တို႔ျဖင့္
ဖြဲ႔စည္းထားျပီး ေကာင္းမြန္ေသာ sexual health အတြက္လည္း အေရးၾကီးေပသည္။” Andrews က ဆိုသည္။

၆။ ၾကက္ဥမ်ား
ၾကက္ဥအႏွစ္သည္ အကာကဲ့သို႔ပင္ အေရးၾကီးျပီး စားေသာက္ျပီးတိုင္း ကိုယ့္ကို ခြန္အားႏွင့္ ျပည့္၀ေနေအာင္
လည္း ထိန္းသိမ္းေပးႏိုင္သည္။ “တစ္ပတ္ကို ေလးလံုးေလာက္ေတာ့ အနည္းဆံုးစားပါ။” Bowerman က ဆို
သည္။ ေနာက္ျပီး အမွ်င္ အသားဓာတ္မ်ားကိုလည္း မေမ့ပါႏွင့္။ ၾကက္ဥျဖင့္သာ ၾကီးလာေသာ ခႏၶာကိုယ္သည္
မက်န္းမာႏိုင္ပါ။

၇။ ဒိန္ခ်ဥ္
ဒိန္ခ်ဥ္အားလံုးသည္ ၾကြက္သားအတြက္ အေရးၾကီးသည့္ ပရိုတိန္းမ်ားကို ျဖည့္ဆည္းေပးႏိုင္သည္။ “ျပစ္ခဲေသာ
ဒိန္ခ်ဥ္သည္ ပံုမွန္ ဒိန္ခ်ဥ္ထက္ ပို အက်ဳိးရိွေစႏိုင္သည္။” ဟု အားကစား အာဟာရပညာရွင္ Nancy Clark က ဆို
သည္။ ဒိန္ခ်ဥ္တစ္ခြက္ဆိုလွ်င္ ကၽြႏူ္ပ္တို႔ အစာအိမ္အူလမ္းေၾကာင္းကို ထိန္းသိမ္းေစာင့္ေရွာက္ေပးႏိုင္သည့္
ေကာင္းေသာ အက်ဳိးျပဳေသာ ပိုးမႊားမ်ား ေပးစြမ္းႏိုင္ေပသည္။

၈။ ၾကက္သား
စသည္ျဖင့္ ေသးငယ္ေသာ သတၱ၀ါေလးမ်ားအတြက္ ၀မ္းနည္းစရာေကာင္းေပမယ့္ သူတို႔၏ ခ်ဳိျမေသာ အသားကို
ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ၾကသည္။ သူတုိ႔တြင္ မႈိႏွင့္တူေသာ mycoprotein မ်ားျဖင့္ ဖြဲ႔စည္းထားသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ သူတို႔သည္
အဆီသာဖယ္ထားလွ်င္ ထိပ္ပိုင္း protein ပိုင္ရွင္မ်ားထဲတြင္ အၾကံဳး၀င္သည္။

၉။ ေခ်ာကလတ္ ႏုိ႔
“ကစားျပီးေနာက္ ေခ်ာကလတ္ ႏို႔ရည္ တစ္ခြက္ေသာက္လွ်င္ ၾကြက္သားဖြံ႔ျဖိဳးမႈႏွင့္ ျပန္လည္အားျပည့္ျခင္းတို႔
လွ်င္ျမန္စြာျဖစ္ေပၚလာေပလိမ့္မည္။” ဟု health food and fitness coach Lynn Grieger က ဆိုသည္။
ကၽြန္ေတာ္တို႔ ေျခာက္ႏွစ္သားအရြယ္ကတည္းက သိဖို႔ေကာင္းသည္။

၁၀။ ဆာမြန္ငါး (Wild Salmon)
ဆာမြန္ငါးသည္ တျခားငါးမ်ားႏွင့္စာလွ်င္ မာက်ဴရီပါ၀င္ႏႈန္းနည္းသည္။ ထိုမာက်ဴရီသည္ အဆိပ္အေတာက္ျဖစ္ႏိုင္
ေသာ သတၱဳဓာတ္တစ္မ်ဳိးပင္။ အသားေတြႏွင့္ ငါးတလွည့္စီစားျခင္းသည္ အလြန္ေကာင္းမြန္ေသာ အေျပာင္းအလဲ
တစ္ခုျဖစ္သည္။ ကစားေသာေန႔၏ ထုထည္၊ ခြန္အားတက္ေစမႈတြင္ ငါးသည္ ကိုယ့္ကို ေကာင္းေကာင္း အေထာက္
အကူ ျပဳလိမ့္မည္သာ ျဖစ္သည္။
ခုခံအား စနစ္ တိုးျမင့္ေစသူမ်ား
ပိုးသတ္ေဆး၊ ပတ္၀န္းက်င္ညစ္ညမ္းျခင္းႏွင့္ စိတ္ဖိစီးမႈတို႔သည္ ကိုယ့္ခုခံအားစနစ္ကို ယိုင္နဲ႔ေစႏိုင္ေသာ အရာမ်ား
ျဖစ္သည္။ Bermingham University Medical School မွ သုေတသနတစ္ခုအရ ခုခံအားစနစ္ဟူသည္ အသက္ၾကီး
လာတာႏွင့္အမွ် က်ဆင္းလာမည္မွာ သဘာ၀အေလွ်ာက္ျဖစ္ကိုျဖစ္မည္ဟု ခိုင္္မာစြာ ေတြ႔ရိွခဲ့သည္။ ကိုယ့္မွာ
ေအာက္ပါအစားအစာမ်ားႏွင့္ ေဆာင္ထားေပေတာ့။

၁။ Green Tea (လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း)
Green Tea တစ္ငံုသည္ အစာအိမ္အူလမ္းေၾကာင္းမွ မေကာင္းေသာ ပိုးမႊားမ်ားကို တားျမစ္ႏိုင္ျပီး ေကာင္းေသာ
ပိုးမႊားမ်ားကို ျဖည့္ဆည္းေပးႏိုင္ေသာ စြမ္းအင္ရိွသည္။ ကိုယ့္ရဲ႕ ခုခံအားစနစ္၏ ၇၀%ထိသည္ ကိုယ့္ အစာေျခလမ္း
ေၾကာင္းတြင္ တည္ရိွေနသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ တစ္ေန႔ကို ေလးခြက္ေလာက္ေသာက္ျခင္းသည္။ ကိုယ့္ခႏၶာကိုယ္ကို
ေကာင္းေကာင္းအက်ဳိးျပဳေနမည္ ျဖစ္သည္။

၂။ ပန္းငရုတ္ (ငရုတ္သီးေတာင့္ၾကီး)
၎တြင္ Beta carotene ေျမာက္ျမားစြာပါ၀င္ျပီး ၎ကို ေသြးထဲတြင္ ဗီတာမင္ေအအျဖစ္သို႔ ေျပာင္းလဲေစကာ
ေရာဂါကူးစက္ျခင္းကို တိုက္ခိုက္ေပးသည္။ ပါးစပ္ထဲ အရည္ေပ်ာ္သြားႏိုင္ေသာ capasaicin ပါ၀င္ျခင္းကလည္း
ေရာင္ရမ္းျခင္းကို တားျမစ္ႏိုင္ေပသည္။

၃။ ခ်င္းတက္ (ဂ်င္း)
ဂ်င္းတြင္ အဓိက ပါ၀င္သည္မွာ ကင္ဆာကို ႏွိပ္ကြပ္ႏိုင္သည့္ gingerol ဓာတ္ပင္ျဖစ္သည္။ ဂ်င္းကို ခုတ္လွီး၍ျဖစ္ေစ၊
ၾကိတ္ေခ်၍ ျဖစ္ေစ ဟင္းလ်ာမ်ားတြင္ ထည့္သြင္းသံုးေဆာင္ျခင္းသည္ အလြန္ ပညာသားပါေသာ
လုပ္ရပ္ပင္ျဖစ္ေပသည္။

၄။ ဘလူးဘယ္ရီးသီး (blueberries)
“ဤအစြမ္းထက္ေသာ ေသးငယ္ေသာ အသီးေလးေတြသည္ ကင္ဆာမွသည္ ႏွလံုးေရာဂါထိ ေရာဂါမ်ဳိးစံုကို ကူညီ
ကာကြယ္ေပးသည္။” ဟု Andrews က ေျပာသည္။ ေရွာက္သီးႏွင့္ ေရာခ်င္ေရာ၊ စေတာဘယ္ရီႏွင့္ ေရာခ်င္ေရာ
လိုက္ပါေပေတာ့။

၅။ သစ္ဂ်ပိုးေခါက္
ဤဟင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္သည္ ကၽြႏူ္ပ္တို႔ ခႏၶာကုိယ္မွ ခံတြင္းနံ႔နံျခင္းအပါအ၀င္ ျဖစ္ေစေသာ ေရာဂါပိုးမႊားမ်ားကို
တိုက္ခိုက္သည့္ antioxidant မ်ားျဖင့္ ျပည့္ႏွက္ေနသည္။ “ေလ့လာခ်က္မ်ားအရ ၎သည္ အမ်ဳိးအစားနွစ္ ဆီးခ်ဳိ
ေရာဂါအႏ ၱရာယ္ကို ေလ်ာ့ပါးေစေၾကာင္းေတြ႔ရသည္။” ဟု Clark ကဆိုသည္။ သို႔မွသာ ကိုယ္အသက္ၾကီး၊ ဆံံပင္
ေတြျဖဴလာသည့္အခါ ကိုယ့္ဘ၀ဇာတ္ေၾကာင္းရွည္ၾကီးကို ျပန္ေျပာႏိုင္မည္ျဖစ္သည္။

၆။ ကန္စြန္းဥ
ကိုယ့္ ခုခံအားစနစ္ကို တိုးျမင့္ေပးျပီး ေလျဖတ္ျခင္း၊ ႏွလံုးထိခိုက္ျခင္း၊ ကင္ဆာ၊ အိတ္ခ်္အိုင္ဗီ၊ အသည္းေရာဂါမ်ား၊
Parkinson’s and Alzheimer’s disease တို႔မွ ကူညီ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ေသာ glutathione သည္ ကန္စြန္းဥ
တစ္လံုးစီတြင္ ပါရိွသည္။

၇။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး
ခရမ္းခ်ဥ္သီးသည္ အသက္ၾကီးသူမ်ားအတြက္ အေဆာင္တစ္ခုပင္ျဖစ္သည္။ သူတို႔တြင္ ပါ၀င္ေသာ lycopene သည္
အိုနာေရာဂါမ်ားမွ ကာကြယ္ေပးႏိုင္သည္။ တစ္ေန႔ကို ခရမ္းခ်ဥ္သီး အလံုးတ၀က္ေလာက္ဆိုလွ်င္ပင္ ကိုယ့္ကို ျမန္ျမန္
အိုနာျခင္းမွ တားဆီးထားႏိုင္္မည္ျဖစ္သည္။

၈။ ကတြတ္သီး
“တစ္ပတ္ကို ကတြတ္သီး ေလးလံုးေလာက္မွီ၀ွဲျခင္းသည္ ကိုယ္ခႏၶာရိွ pH ပမာဏကို ညိွႏိႈင္းထားျပီး ေရာဂါပိုးမႊားမ်ား
၀င္ေရာက္ကူးစက္ျခင္းမွ တားဆီးထားသည္။” ဟု Sylvester Stallone ၏ personal trainer ျဖစ္သူ Gunnar
Petersen က ဆိုသည္။ ကတြတ္သီးမွာ ပါသည့္ အမွ်င္ဓာတ္သည္ အင္ဆူလင္ ပမာဏႏွင့္ ေသြးတြင္း အခ်ဳိဓာတ္
ပမာဏတို႔ကို က်ဆင္းေစကာ ဆီးခ်ဳိျဖစ္ပြားမႈကိုလည္း ေလ်ာ့နည္းေစသည္။

၉။ မႈိ
မႈိမ်ားတြင္ ကၽြႏူ္ပ္တို႔ ခႏၶာကိုယ္ ဆဲလ္မ်ား၏ ပံုစံမမွန္ေသာ ၾကီးထြားပံုမ်ားႏွင့္ မ်ဳိးပြားပံုမ်ားကို တားဆီးကာကြယ္
မည့္ ergothioneine ဓာတ္ပါ၀င္သည္။ “အတိုခ်ဳပ္ဆိုရလွ်င္ သူတို႔သည္ ကင္ဆာျဖစ္ပြားႏႈန္းကို ေလ်ာ့က်ေစလိမ့္
မည္။” Bowerman က ဆိုသည္။ “သူတို႔ကို antioxidant reveratrol ပါရိွသည့္ ၀ိုင္နီထဲမွာ ထည့္ခ်က္ျခင္းသည္
သူတို႔၏ ခုခံအားတိုးျမင့္သည့္ စြမ္းအင္ကို ျမင့္တင္ေစလိမ့္မည္။”

၁၀။ တလည္းသီး
၎တို႔၏ ထူးျခားေသာ အေရာင္ကို္ျဖစ္ေပၚေစသည့္ ဓာတုဓာတ္ ellagitannins သည္ ကင္ဆာျဖစ္ပြားႏႈန္းကိုလည္း
နည္းပါးေစသည္။ ေလ့လာမႈမ်ားအရ သူတို႔၏ အရည္သည္ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာဆဲလ္မ်ား တိုးပြားႏႈန္းကို ေျခာက္ဆ
ေလာက္အထိ ေလ်ာ့နည္းေစသည္ဟု ေတြ႔ရသည္။

No comments:

Post a Comment